
FEDERAL RESERVE BANK
OF NEW YORK

[Circular No. 9444 ~| 
January 25, 1983

MONEY MARKET DEPOSIT ACCOUNT 

Treatment Under Reserve Requirement Regulations

To All Depository Institutions in the Second
Federal Reserve District, and Others Concerned:

Printed on the following pages is the text of a letter from the Board of Governors of the Federal 
Reserve System clarifying Regulation D, “ Reserve Requirements of Depository Institutions,” with 
regard to depository institutions making account arrangements that integrate the new federally in­
sured Money Market Deposit Account (MMDA) with the new $2,500 NOW account ( “ Super 
NOW” ) for the purpose of avoiding transaction account reserve requirements.

Additional copies of this circular will be furnished upon request directed to the Circulars Di­
vision of this Bank. Questions regarding Regulation D may be directed to the following:

Reporting Requirements:
Richard J. Gelson, Vice President (Tel. No. 212-791-8225)
Nancy Bercovici, Manager, Statistics Department (Tel. No. 212-791-8227)
Paula B. Schwartzberg, Chief, Deposit Reports Division (Tel. No. 212-791-8590)

Maintenance Requirements:
John M. Eighmy, Assistant Vice President (Tel. No. 212-791-7768)
Kathleen A. O ’Neil, Manager, Accounting Department (Tel. No. 212-791-5250) 
Patricia Hilt-Lupack, Chief, Accounting Control Division (Tel. No. 212-791-7791)

Interpretation of Regulation D:
Joyce E. Motylewski, Assistant Counsel, Legal Department (Tel. No. 212-791-5024) 
James M. McNeil, Chief, Regulations Division (Tel. No. 212-791-5914)

A nth o n y  M . So l o m o n , 
President.
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B O A R D  O F  G O V E R N O R S
O F  T H E

F E D E R A L  R E S E R V E  S Y S T E M
W A S H I N G T O N ,  D .  C .  20551

A D D R E S S  O F F I C I A L  C O R R E S P O N D E N C E  

T O  T H  E B O A R D

January 18, 1983

It is our understanding that at least one depository institution is 
offering, and several institutions have inquired about offering, an account 
arrangement that integrates both a Money Market Deposit Account ("MMDA") and 
a $2,500 NOW account ("Super NOW"). Under the arrangement, the depositor 
would initially open an MMDA. If the depositor actually exceeds the 
permissible number of transfers per month (six preauthorized, automatic, or 
telephone transfers, no more than three of which may be checks) , the account 
automatically would be converted to a Super NOW the first time a transfer 
occurs in excess of the limit. The account would remain a Super NOW for the 
rest of the statement cycle. At the beginning of the next statement cycle, 
the account would be converted back to an MMDA and the procedure would 
recommence. The underlying objective of such an arrangement is to allow the 
institution to report the account as a savings deposit for that part of the 
statement cycle during which the account is regarded as an MMDA, thereby 
avoiding transaction account reserve requirements.

Under Regulation D— Reserve Requirements of Depository Institutions 
(12 CFR Part 204), the account arrangement described above is regarded as a 
transaction account at all times and should be reported as such since the 
arrangement permits the depositor to make more than six preauthorized or 
telephone transfers and draw more than three checks per month. It is well 
established under Regulation D that the characterization of an account as a 
transaction account is dependent upon whether the depositor has the ability 
to effectuate certain transactions rather than whether such transactions 
actually occur. In the account arrangement in question, the depositor is 
authorized to effectuate transactions in excess of the limit for an MMDA and 
the purported existence of two accounts is merely a device to avoid reserve 
requirements. An^ such arrangement must be reported as a Super NOW at all 
times and not as an MMDA. In addition, permitting an account to shift 
status as proposed would greatly complicate the interpretation of the 
monetary aggregates.

In establishing the reserve requirements applicable to the MMDA, 
the Board indicated that an MMDA will not be regarded as a "transaction 
account" if an institution follows the DIDC’s procedures in 12 CFR 
§ 1204.122(e)(2) for limiting the number of transfers that may be made by an 
accountholder. Under DIDC regulations, a depository institution may monitor 
MMDAs on an ex post basis and contact depositors who exceed those limits on 
more than an occasional basis. It should be noted that an MMDA subject to
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such procedures is not a transaction account even if the customer has made 
inadvertent transfers in excess of the limit during the month and such 
accounts are not to be reported as transaction accounts. For customers that 
continue to exceed the transactions limit after being contacted, the 
institution is required to close the account or take away the transactions 
capability.

Sincerely yours

William W. Wiles 
Secretary

TO THE PRESIDENTS OF ALL FEDERAL RESERVE BANKS AND 
OFFICERS IN CHARGE OF BRANCHES
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